Microsoft Office Excel – MCQ Set 3

  1. MS-Excel uses the ….Function when creating a data table.
    A. Average                                   B. Count   
    C. Both A and B                         D. Table

Ans: D


  1. Comments can be added to cells using …..
    A. Edit Comments B. Insert Comment   
    C. File Comments D. View Comments
    Ans: B

    3. Which menu option can be used to split windows into two?
    A. Format Window                     B. View Window Split
    C. Window Split                         D. View Split
    Ans: C

    4. Getting data from a cell located in a different sheet is called….
    A. Accessing                              B. Referencing
    C. Updating                               D. Functioning
    Ans: B

    5. Which of the following is not a valid data type in Excel?
    A. Number                                 B. Character
    C. Label                                    D. Date/Time
    Ans: B

    6. Which elements of a worksheet can be protected from accidental modification?
    A. Contents                               B. Objects
    C. Scenarios                              D. All of the above
    Ans: D

    7. A numeric value can be treated as label value if ______ precedes it.
    A. Apostrophe (‘)                       B. Exclamation (!)
    C. Hash (#)                               D. Tilde (~)
    Ans: A

    8. Concatenation of text can be done using
    A. Apostrophe (‘)                       B. Exclamation (!)
    C. Hash (#)                               D. Ampersand (&)
    Ans: D

    9. Which area in an Excel window allows entering values and formulas?
    A. Title Bar                               B. Menu Bar
    C. Formula Bar                          D. Standard Tool Bar
    Ans: C

    10. Multiple calculations can be made in a single formula using…..
    A. Standard Formulas                 B. Array Formula
    C. Complex Formulas                 D. Smart Formula
    Ans: B

    11. An Excel Workbook is a collection of …….
    A. Workbooks                            B. Worksheets
    C. Charts                                  D. Worksheets and Charts
    Ans: D

    12. What do you mean by a Workspace?
    A. Group of Columns                  B. Group of Worksheets
    C. Group of Rows                       D. Group of Workbooks
    Ans: D

    13. MS-EXCEL is based on ……….?
    A. WINDOWS                             B. DOS
    C. UNIX                                     D. OS/2
    Ans: A

    14. In EXCEL, you can sum a large range of data by simply selecting a tool button called …..?
    A. AutoFill                                 B. Auto correct
    C. Auto sum                              D. Auto format
    Ans: C

    15. To select an entire column in MS-EXCEL, press?
    A. CTRL + C                              B. CTRL + Arrow key
    C. CTRL + S                               D. None of the above
    Ans: D

    16. To return the remainder after a number is divided by a divisor in EXCEL we use the function?
    A. ROUND ( )                             B. FACT ( )
    C. MOD ( )                                 D. DIV ( )
    Ans: C

    17. Which function is not available in the Consolidate dialog box?
    A. Pmt                                      B. Average
    C. Max                                      D. Sum
    Ans: A

    18. Which is not the function of “Edit, Clear” command?
    A. Delete contents                     B. Delete notes 
  2. Delete cells D. Delete formats
    Ans: C

    19. Microsoft Excel is a powerful ________.
    A. Word processing package                   B. Spreadsheet package
    C. Communication S/W Package             D. DBMS package
    Ans: B

    20. How do you rearrange the data in ascending or descending order?
    A. Data, Sort                             B. Data, Form
    C. Data, Table                           D. Data Subtotals
    Ans: A

    21. Which Chart can be created in Excel?
    A. Area                                     B. Line
    C. Pie                                       D. All of the above
    Ans: D

    22. What will be the output if you format the cell containing 5436.8 as ‘#,##0.00’?
    A. 5,430.00                                           B. 5,436.80
    C. 5,436.8                                             D. 6.8
    Ans: B

    23. How do you display current date and time in MS Excel?
    A. date ()                                              B. Today ()
    C. now ()                                               D. time ()
    Ans: C

    24. How do you display current date only in MS Excel?
    A. date ()                                              B. Today ()
    C. now ()                                               D. time ()
    Ans: B

    25. How do you wrap the text in a cell?
    A. Format, cells, font                             B. Format, cells, protection
    C. format, cells, number                        D. Format, cells, alignment
    Ans: D

    26. What does COUNTA () function do?
    A. counts cells having alphabets             B. counts empty cells
    C. counts cells having number                D. counts non-empty cells
    Ans: D

    27. What is the short cut key to highlight the entire column?
    A. Ctrl+C                                               B. Ctrl+Enter
    C. Ctrl+Page Up                                     D. Ctrl+Space Bar
    Ans: D

    28. In the formula, which symbol specifies the fixed columns or rows?
    A. $                                                      B. *
    C. %                                                      D. &
    Ans: A

    29. Excel displays the current cell address in the ______.
    A. Formula bar                                      B. Status Bar
    C. Name Box                                         ­­­­­D. Title Bar
    Ans: C

    30. What is the correct way to refer the cell A10 on sheet3 from sheet1?
    A. sheet3!A10
    B. sheet1!A10
    C. Sheet3.A10
    D. A10
    Ans: A

    31. Which language is used to create macros in Excel?
    A. Visual Basic
    B. C
    C. Visual C++
    D. Java
    Ans: A

    32. Which of the following is not a term of MS-Excel?
    A. Cells                                     B. Rows
    C. Columns                                D. Document
    Ans: D

    33. How many worksheets can a workbook have?
    A. 3
    B. 8
    C. 255
    D. none of above
    Ans: D

    34. Which would you choose to create a bar diagram?
    A. Edit, Chart
    B. Insert, Chart
    C. Tools, Chart
    D. Format, Chart
    Ans: B

    35. Which setting you must modify to print a worksheet using letterhead?
    A. Paper
    B. Margin
    C. Layout
    D. Orientation
    Ans: B

    36. What do you call the chart that shows the proportions of how one or more data elements relate to another data element?
    A. XY Chart
    B. Line Chart
    C. Pie Chart
    D. Column Chart
    Ans: C

    37. The spelling dialog box can be involved by choosing spelling from ________ menu.
    A. insert
    B. file
    C. tools
    D. view
    Ans: C

    38. Which key do you press to check spelling?
    A. F3
    B. F5
    C. F7
    D. F9
    Ans: C

    39. To record a sequence of keystrokes and mouse actions to play back later we use:
    A. Media player
    B. Sound Recorder
    C. Calculator
    D. Macro Recorder
    Ans: D

    40. We can save and protect the workbook by
    A. Write Reservation Password
    B. Protection Password
    C. Read-only Recommended
    D. Any of the above
    Ans: D

    41. The first cell in EXCEL worksheet is labeled as
    A. AA                                                    B. A1
    C. Aa                                                    D. A0
    Ans: B

    42. What happens when dollar signs ($) are entered in a cell address? (ex. $B$2:$B$10)
    A. An absolute cell address is created.
    B. Cell address will change when it is copied to another cell.
    C. The sheet tab is changed.
    D. The status bar does not display the cell address.
    Ans: A

    43. What are the tabs that appear at the bottom of each workbook called?
    A. Reference tabs
    B. Position tabs
    C. Location tabs
    D. Sheet tabs
    Ans: D

    44. What is represented by the small, black square in the lower-right corner of an active cell or range?
    A. Copy handle
    B. Fill handle
    C. Insert handle
    D. Border
    Ans: B

    45. In Excel, a Data Series is defined as what?
    A. A type of chart.
    B. A cell reference.
    C. A collection of related data
    D. A division of results
    Ans: C

    46. In Excel, the Fill Color button on the Formatting toolbar is used for what?
    A. To insert a background.
    B. To add borders.
    C. To select a distribution of figures.
    D. To add shading or color to a cell range.
    Ans: D

    47. In help menu of Excel, which of the following tabs are found?
    A. Contents tab
    B. Answer Wizard tab
    C. Index tab
    D. all of the above.
    Ans: D

    48. A __________ is a grid with labeled columns and rows.
    A. Dialog box
    B. Worksheet
    C. Clipboard
    D. Toolbar
    Ans: B

    49. The active cell:
    A. is defined by a bold border around the cell.
    B. Receives the data the user enters.
    C. It is the formula bar.
    D. Only A and B.
    Ans: D

    50. Which function is used to calculate depreciation, rates of return, future values and loan payment amounts?
    A. Logical
    B. Math & Trigonometry
    C. Statistical
    D. Financial
    Ans: D