Microsoft Access (DBMS) – MCQ Set-3

लोक सेवा  आयोग 

राजपत्र अनंकित प्रथम श्रेणी, विविध सेवा, कम्प्यूटर अपरेटर वा सो सरह पदको प्रतियोगितात्मक लिखित परिक्षा

समयः- ४५ मिनेट                                                                                                                                                                                पूर्णाङ्क :- ५०

1. An organized collection of logically related data is known as 

a. Data

b. Meta data

c. Database

d. Information

 

2. In databases, Locking level is also called as

a. Granularity

b. S lock

c. X lock

d. Dead lock

 

3. Which of the following is not a database application?

a. dBase

b. Flash

c. FoxPro

d. Access

 

4. HSAM stands for ________ 

a. Hierarchic Sequential Access Method
b. Hierarchic Standard Access Method
c. Hierarchic Sequential and Method
d. Hierarchic Standard and Method

 

5. Which of the following is not a logical database structure?

a. Chain
b. Network
c. Tree
d. Relational

 

6. In a datasheet, what does each column represent?

a. Record
b. Field
c. Database
d. Table

7. In a datasheet, what does each row represent?

a. Record
b. Field
c. Database
d. Table

8. A ________ is a unit of information in a ________

a. record, field
b. field, record
c. data source, field
d. record, data source

9. What do you call a primary key field included in another table?

a. Foreign key
b. Parent key
c. Child key
d. Index

10. Which type of field is incremented automatically?

a. Auto Elevate
b. AutoNumber
c. Auto Increment
d. Auto Value

11. Which object is used to create a form?

a. Tables and Queries
b. Tables only
c. Tables and reports
d. Queries and reports

12. What determines a table’s sort order?

a. AutoNumber field
b. Index field
c. Field order
d. Primary key

13. What is an intersection of a row and a column?

a. Form
b. Cursor
c. Cell
d. Record

14. Which tool do you use to create a query object?

a. Database wizard
b. Simple filter wizard
c. Simple query wizard
d. Table query wizard

15. Which of the following is not a view for interacting with a form object?

a. Datasheet view
b. Design view
c. Form view
d. Layout view

16. What is the purpose of indexing?

a. To reduce table size
b. To speedup data search
c. both A and B
d. none of the above

17. Which is the valid data type in Access?

a. Number
b. Text
c. Currency
d. All of the above

18. How many relations may exist between tables in databases?

a. 4
b. 3
c. 2
d. 1

19. What is the full form of SQL?

a. Sophisticated Question List
b. Structured Question List
c. Structured Query Language
d. Small Query Length

20. Which data type is better to use for storing phone number in the following format “977-1-1234567”?

a. Text
b. AutoNumber
c. Number
d. Currency

21. What do you call a collection of records matching parameters of a query?

a. Field
b. Record
c. Query
d. Dynaset

22. Which query do you use to answer the question “Which employees earn more than $5000 a month”?

a. Search query
b. Cross tab query
c. Select query
d. Update query

23. In which order do you place the field to sort a Dynaset first by zipcode, then by lastname and then by firstname?

a. zipcode, firstname, lastname
b. firstname, lastname, zipcode
c. zipcode, lastname, firstname
d. can’t sort by multiple fields

24. What does the expression [detail] ! [product] * 1.30 do?

a. multiplies the contents of detail and product fields by 1.3
b. First divides detail by product and then multiplies by 1.3
c. multiplies the contents of detail in the product table by 1.3
d. multiplies the contents of product in the detail table by 1.3

25. Which criteria return only those addresses beginning with the letter “K”?

a. address = “K”
b. address = “K*”
c. address = “K?”
d. address = “K#”

26. Which criteria do not return the position “Officer” as a match?

a. position = “*ff*”
b. position = “O??icer”
c. position = ” ?ff*”
d. position = “O#r”

27. Which query do you use to answer the question “What is the average salary of the employees”?

a. Search query
b. Cross tab query
c. Select query
d. Update query

28. What is the result of ‘Select * from customer where CustID>10 and CustID<100’ query?

a. display all customers with CustID from 10 to 100
b. display all customers with CustID above 10
c. display all customers with CustID below 100
d. display all customers with CustID from 11 to 99

29. How to make a date field DOB store the dates like “2002/10/17” ?

a. By setting the input mask property to “yyyy/mm/dd”
b. By setting the format property to “yyyy/mm/dd”
c. By entering dates in yyyy, mm, dd order
d. none of the above

30. You have field ‘Sex’ of type Byte Number. How to limit its value to 0 and 1 only?

a. By setting required to ‘Yes’
b. By using default value
c. By defining validation rule
d. By using format

31. In an application created using the database wizard, the main menu is presented as a:

a. form, called a switchboard
b. report, called a menu
c. table, called a switchboard
d. query, called a menu

32. Which leads you through the process of creating a table?

a. wizard
b. assistant
c. relation
d. coach

33. Which data type is better to use for storing the price of an item?

a. Text
b. AutoNumber
c. Number
d. Currency

34. Which do you click to display the table\’s primary key and indexes in a separate window?

a. indexes button
b. primary key button
c. view datasheet button
d. view design button

35. After right click the field selector button, which do you choose to delete a field in design view?

a. Delete field
b. delete rows
c. remove field
d. remove rows

36. Which tool is used to generate printout of a table\’s structure?

a. Analyzer
b. Designer
c. Documenter
d. Generator

37. Which of the following is not a legitimate section for form objects?

a. Form detail
b. Group header
c. Form header
d. Page footer

38. The basic elements of a form or a report are called:

a. Controls
b. Objects
c. Windows
d. Properties

39. Which control types is most often associated with a bound control?

a. command button
b. label
c. text box
d. list box

40. Which control type do you use to create a calculated control?

a. command button
b. combo box
c. text box
d. list box

41. Which is not a view for displaying a report object?

a. Datasheet view
b. Design view
c. Print preview
d. Layout preview

42. The report footer section is most useful for displaying:

a. grand totals
b. Column headings
c. subtotals
d. page numbers

43. Which function can not be used for calculated controls in a report?

a. SUM
b. AVG
c. MPT
d. COUNT

44. Which setting you must modify to print a report using letterhead?

a. Group
b. Margin
c. Section
d. Orientation

45. In the datasheet formatting dialogue box, which is not an option in the border and line styles dropdown list box?

a. datasheet border
b. datasheet underline
c. Column Header underline
d. vertical gridline

46. Which is not an option for customizing a datasheet window?

a. change one row\’s height
b. hide one column
c. change one column\’s width
d. freeze one column

47. Which is not a command that is selectable from right click menu of a field column?

a. Hide columns
b. Rename columns
c. freeze columns
d. sort descending

48. What do you call the process of restricting the display of records in a table to those matching a particular criterion?

a. filtering
b. restricting
c. sorting
d. sifting

49. In the relationships window, what does the appearance of symbols, such as 1 and the infinity symbol, at the endpoints of a relationship line mean?

a. Referential integrity is enforced
b. Referential integrity isn\’t enforced
c. An inner join is set
d. An outer join is set

50. Which of the following is not an action query?
a. add
b. delete
c. make-table
d. update

Answer Sheet

1 – c

2 – a

3 – b

4 – a

5 – a

6 – b

7 – a

8 – b

9 – a

110 – b

11 – a

12 – b

13 – c

14 – c

15 – d

16 – b

17 – d

18 – b

19 – c

20 – a

21 – d

22 – c

23 – c

24 – d

25 – b

26 – d

27 – c

28 – d

29 – b

30 – c

31 – a

32 – a

33 – d

34 – a

35 – b

36 – c

37 – b

38 – a

39 – c

40 – c

41 – a

42 – a

43 – c

44 – b

45 – c

46 – a

47 – b

48 – a

49 – a

50 – a

प्रतिकृया दिनुहोला
error: Content is protected !!