Microsoft Powerpoint – MCQ Set 2

Powerpoint MCQ

Powerpoint MCQ

This is multiple choice questions bank for Microsoft PowerPoint. This bank contains questions from Presentation Systems focused on Microsoft Power Point. he Presentation Systems contains different topics from Microsoft PowerPoint such as  creating, opening and saving slides, formatting, slide show, animation, inserting built-in pictures, table, chart, graphs organization chart etc.

Important topics: Interface Awareness (screen elements of PowerPoint application), Menu and command options, PowerPoint views, Photo Album, placeholders, notes pane, color scheme, design templates, task pane, transition, hyperlinks, custom shows, custom animation, headers/footers, slide master, shapes, design templates etc.

लोक सेवा  आयोग 

राजपत्र अनंकित प्रथम श्रेणी, विविध सेवा, कम्प्यूटर अपरेटर वा सो सरह पदको प्रतियोगितात्मक लिखित परिक्षा

1. How many steps are there between Start and Finish in AutoContent Wizard?

a. 3

b. 4

c. 5

d. 6

2. Which short cut key inserts a new slide in current presentation?

a. Ctrl+N

b. Ctrl+M

c. Ctrl+S

d. All of above

3. What happens if you select first and second slide and then click on New Slide button on toolbar?

a. A new slide is inserted as first slide in presentation

b. A new slide is inserted as second slide in presentation

c. A new slide is inserted as third slide in presentation

d. None of above

4. Which of the following method can insert a new slide in current presentation?

a. Right click on the Slide panel and choose New Slide

b. From Insert menu choose New Slide

c. Click on New Slide button on toolbar

d. All of above

5. Which of the following is not a part of Slide Design

a. Design Template

b. Color Scheme

c. Animation Scheme

d. Slide Layout

6. What is the best way to create another copy of a slide?

a. Click the slide then press Ctrl+A and paste in new slide

b. From Insert Menu choose Duplicate Slide

c. Redo everything on a new slide that you had done on previous slide

d. None of above

7. From which menu you can access Picture, Test Box, Chart etc?

a. File

b. Edit

c. Insert

d. View

8. If you want to insert some slides from other presentation into current one choose

a. From Insert menu choose Slides from Files

b. From Insert menu choose Slides from Presentation

c. From Insert menu choose Slides

d. None of above

9. What are the three options available in Insert >> Picture menu?

a. Clipart, Pictures, Shapes

b. Clipart, From File, Shapes

c. Clipart, From Files, AutoShapes

d. Clipart, Pictures, AutoShapes

10. To insert slide numbers

a. Insert a text box and select Insert >> Page Number

b. Insert a textbox and select Insert >> Number >> PageNumber

c. Choose Insert >> Slide Number

d. Insert a new text box and select Insert >> slide Number

11. In a PowerPoint presentation

a. Sound clips can be inserted but not movie clips

b. Movie clips can be inserted but not sound clips

c. Both cannot be inserted

d. Both can be inserted

12. to insert a hyperlink in a slide

a. Choose Insert >> Hyperlink

b. Press Ctrl + K

c. Hyperlinks can’t be inserted in slides

d. both a & b

13. List Box and Text box

a. are some other than that in a list box the bullets are enabled

b. are different. List boxes are used to present lists and can’t be created with text boxes.

c. Both of above

d. None of above

14. Which of the following statement is true

a. You can insert text boxes from drawing toolbar in PowerPoint

b. You cannot insert text boxes from drawing toolbar in PowerPoint

c. Text boxes are provides when you choose a layout and can’t be inserted afterwards

d. None of above

15. When you delete a text box object from a slide in PowerPoint Presentation

a. The object is deleted but text box and the text inside is left on the slide

b. The text box is deleted and the text is pasted on the slide

c. The text box and text both are deleted

d. None of above

16. Which of the following font effect is not available in PowerPoint Font dialog box?

a. Underline

b. Shadow

c. Emboss

d. Strikethrough

17. What happens if you edited an image inserted in PowerPoint

a. The original file that was inserted is not changed

b. The original file that was inserted is changed

c. The original file is changed when you save presentation

d. None of above

18. If you select Insert >> Picture >> From File

a. You can insert pictures and clipart

b. You can insert clipart only

c. you can insert pictures only

d. None of above

19. The effect applied to display when slides changes in slide show view is

a. Slide Animation

b. Custom Animation

c. Custom Transition

d. Slide Transition

20. To start slide show of a presentation

a. Hit F5 key

b. From Slide Show menu choose View Show option

c. From Slide Show menu choose Rehearse timing

d. both a & b

 

1 – A

2 – B

3 – C

4 – D

5 – D

6 – B

7 – C

8 – A

9 – C

10 – D

11 – D

12 – D

13 – A

14 – A

15 – C

16 – D

17 – A

18 – C

19 – D

20 – D

 

 

प्रतिकृया दिनुहोला
error: Content is protected !!